Chroom 6 ook aangetroffen in lasrook

Chroom 6 ook aangetroffen in lasrook

04 juni 2019 Een recent geval van compensatie voor 800 werknemers die waren blootgesteld aan het gevaarlijke Chroom 6 in de werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen (NedTrain-afdeling) in Tilburg heeft opnieuw de schijnwerpers gericht op het gevaar van deze stof.

Chroom 6 in lasrook

Het blijkt dat Chroom 6 niet alleen wordt aangetroffen in lakken en coatings maar ook in bepaalde soorten lasrook. Dit houdt in dat de gezondheidsrisico’s veel groter kunnen zijn dan eerder werd gedacht.

De laatste paar jaar is veel meer informatie naar boven gekomen over de gevaren van Chroom 6 in lasrook. Deze stof valt het ademhalingssysteem, de lever, huid, neus en ogen aan, en bekend is dat deze stof ook kanker en COPD1 veroorzaakt. Circa 400.000 werkenden2 in Nederland werken regelmatig in een omgeving met lasrook.

Waar wordt Chroom 6 aangetroffen?

Blootstelling aan Chroom 6 in lasrook wordt primair geassocieerd met het lassen van roestvast staal. Dit houdt niet in dat blootstelling beperkt is tot dit materiaal. Chroom wordt gewoonlijk niet toegevoegd aan andere soorten staal, maar het kan aanwezig zijn in kleine hoeveelheden, vanwege het gebruik van schrootstaal in het productieproces. Blootstelling aan lasrook vindt plaats in meerdere sectoren. Werkenden in de metaalindustrie, op scheepswerven, in de bouw en in de transportsector zijn de mensen die het meeste risico lopen.

Lassers zijn niet de enigen die blootstaan aan de gevaren van Chroom 6. Indien er geen toereikende afzuigventilatie en filtratie op de werkplek aanwezig is, dan lopen ook andere werknemers in de hierboven genoemde sectoren risico, evenals mensen die zich bezighouden met snijden, slijpen en schuren, of zelfs vorkheftruckchauffeurs, onderhoudsmonteurs en teamleiders.

Toereikende bescherming tegen de gevaren van Chroom 6

In Nederland is de maximaal toelaatbare concentratie Chroom 6 gelijk aan 1 µg/m3 voor een TWA-blootstelling van 8 uur gedurende een werkweek van 40 uur, voor lasrook in het algemeen is dit 1 mg/m3.

In de Verenigde Staten is het voorschrift strenger. De NIOSH schrijft voor dat blootstelling in de lucht aan alle Chroom 6-samenstellingen beperkt moet zijn tot een concentratie van 0,2 µg Cr(VI)/m3 voor een TWA-blootstelling van 8 uur gedurende een werkweek van 40 uur3).

Verminder blootstelling aan lasrook

Er bestaan internationale normen voor de voorkeursvolgorde waarin lasrook moet worden afgevangen. Ten eerste vermindering of vermijding van de productie van lasrook. Ten tweede afvangen van lasrook bij de bron. Vervolgens scheiding van de bron en de mens door automatisering en bijvoorbeeld een afzuigkap over de lasrobot. Wanneer het voorgaande niet mogelijk of ontoereikend is, bijvoorbeeld vanwege zeer grote werkstukken, dan worden ruimtelijke ventilatie en persoonlijke bescherming aanbevolen.

Maar evenzeer belangrijk is het juiste gebruik van deze afzuigapparatuur door de medewerkers en het onderhoud van het systeem door de werkgever om de afzuiging zo effectief mogelijk te houden als is voorzien.

Neem voor meer informatie contact op met ons of een van onze erkende distributeurs.

 

Source:
1) https://www.osha.gov/SLTC/hexavalentchromium/healtheffects.html
2) https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/lasrook/documenten/publicatie/2018/05/07/factsheet-lasrook
3) https://www.cdc.gov/niosh/docs/2013-128/pdfs/2013_128.pdf

Deze website gebruikt cookies om uw gedrag te volgen en uw ervaring op de site te verbeteren.

U kunt opgeslagen cookies altijd verwijderen door naar de geavanceerde instellingen van uw browser te gaan.

*Privacy Statement