Geschiedenis

Het verhaal van Plymovent begon 40 jaar geleden. Plymovent heeft zijn wortels in zowel Zweden als Nederland en vervuilde lucht was het centrale element dat aan de basis lag van de oprichting. In die dagen was er nog niet één iemand die aan vervuilde lucht dacht. De oprichters kun je daarom rustig visionair noemen. En nu is de afzuiging en filtering van vervuilde lucht al meer dan 40 jaar onze expertise. Hieronder leest u onze geschiedenis. Een verhaal van ondernemingszin, innovaties, overnames en voorspoed en tegenslag. Maar bovenal is het een verhaal van de honderden mannen en vrouwen die in die 40 jaar bij Plymovent hebben gewerkt en werken. En dat maakt het tot ons verhaal. Een verhaal waar we trots op zijn en dat heeft geresulteerd in het prachtige en wereldwijde bedrijf dat het nu is.

 

Plymovent begint met twee ondernemers die hun eigen bedrijf oprichtten. Geheel onafhankelijk van elkaar begonnen zij een vergelijkbaar bedrijf; het ene in Zweden en het andere in Nederland. De Zweedse ondernemer richtte zich op lasrookoplossingen voor grote klanten, metaalproducten die werden ontwikkeld en geïnstalleerd door hun eigen technici. Tegelijkertijd richtte het Nederlandse bedrijf zich op plug-and-play-producten die werden verkocht via dealers en partners. Twee startups met twee verschillende strategieën en één gemeenschappelijk doel: schone lucht voor werknemers wereldwijd. En dat is nog steeds wat we vandaag de dag doen: CLEAN AIR AT WORK.

 

Entrepreneurs

In 1975 begon Dirk den Dekker een nieuwe onderneming: Euromate. De missie in het begin was om het elektrostatisch filterprincipe in commerciële air cleaners toe te passen. Er werden gemakkelijk te installeren, probleemloze producten ontwikkeld die waren gebaseerd op plaatmetaal. Vanaf dat moment vormen probleemloze producten een hoeksteen van al onze producten. Vanaf een nieuw kantoor in de mooie stad Alkmaar en met een focus op innovatie groeide het jonge bedrijf uit tot een onderneming met een grote portfolio en klanten in geheel Europa. Een van de hoogtepunten in onze geschiedenis was de introductie van een compleet nieuwe productlijn aan het eind van de vorige eeuw. Filtersystemen gebaseerd op polypropyleen, in die tijd een zelden gebruikte materiaalsoort in de metaalindustrie. De productlijn ProLine 2000 was zijn tijd vooruit en veroverde de markt stormenderhand en verraste de concurrentie. Ook vandaag nog is de gemoderniseerde en verder ontwikkelde ProLine 2000 (bijvoorbeeld de MFD of de UltraFlex) een uiterst geavanceerd product, dat wereldwijd wordt verkocht aan talloze tevreden klanten).

 

In dezelfde periode begon John Plymoth in Zweden in 1976 met de ontwikkeling van producten die lasrook afzuigen. Plymoth - zoals het bedrijf heette - begon zijn onderneming op basis van klantgerichte totaaloplossingen. De plaatmetaalproducten van het bedrijf vonden al snel hun weg naar de internationale markt. Tijdens de jaren tachtig van de vorige eeuw richtte Plymoth een aantal eigen dochterondernemingen op, wat resulteerde in verkoopkantoren in de VS, Canada, Duitsland en Frankrijk. Tegelijkertijd werd een sterk dealernetwerk ontwikkeld dat geheel Europa omspande en begon het bedrijf te groeien.

 

Overnames

In 1989 nam Plymoth het Zweedse bedrijf CelciusVent over, een toonaangevende fabrikant en distributeur van ventilatiesystemen waarmee uitlaatgassen uit voertuigen werden afgevangen. De twee bedrijfsnamen werden samengevoegd en het merk zoals we dat nu kennen was geboren: PLYMOVENT.

Logo Clean Air GroupTien jaar later, in 1999, nam Euromate het bedrijf Lucom over. Lucom was tot dat moment een loyale distributeur in Nederland, België en Luxemburg en de oprichter hiervan had geen opvolger. Deze overname betekende het begin van de Clean Air Group.

En in 2006 nam de Nederlandse Clean Air Group het Zweedse Plymovent over. De Clean Air Group bouwde zijn dubbele merkstrategie verder uit en groeide tot het jaar 2008. Met de val van de Lehman Brothers kwam de groei helaas abrupt tot een eind.

Logo PlymoventIn 2014 verkregen de huidige aandeelhouders 100% van alle Plymovent-aandelen, met als doel het prachtige bedrijf op de fundamenten uit het verleden verder uit te bouwen. De focus ligt op industriële toepassingen zoals de ventilatie en afzuiging van lasrook, voertuiguitstoot en olienevel. Dat is de reden van de spin-off van de bedrijfsonderdelen Environmental Tobacco Smoke (ETS) en Indoor Air Quality (IAQ).

 

Eén merk, één toekomst

Het hoofdkantoor van Plymovent in Nederland.Al in 2011 gingen alle bedrijven en producten van de Clean Air Group verder onder de bekende en internationaal herkenbare merknaam: Plymovent. Plymovent richt zich ook nu op innovatie en kwaliteitsproducten. Op basis van onze expertise en ervaring in de afgelopen 40 jaar willen wij de verwachtingen van onze klanten overtreffen. Via onze dochterondernemingen in Frankrijk, de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland en via onze loyale partners overal ter wereld luisteren wij continu naar onze klanten om hun behoeften te begrijpen, zodat wij producten kunnen leveren die beter en innovatiever zijn. Plymovent blijft investeren en innoveren als het gaat om: Schone lucht op het werk.

Deze website gebruikt cookies om uw gedrag te volgen en uw ervaring op de site te verbeteren.

U kunt opgeslagen cookies altijd verwijderen door naar de geavanceerde instellingen van uw browser te gaan.

*Privacy Statement