Lasrook verwijderen

There are international standards for the preferred order in which welding fumes must be captured.Wetgeving verplicht bedrijven om lasrook in de ademzone van een lasser onder een bepaalde grenswaarde te houden. Omdat lasrook schadelijk kan zijn voor de gezondheid, moeten deze verminderd en/of afgezogen worden van de plaats waar deze zich verzameld. Plymovent heeft diverse effectieve oplossingen voor het verwijderen van lasrook.

Aanpak voor het verminderen van lasrook

Om lasrook effectief af te vangen moet de volgorde van de Arbeidshygiënische strategie uit de Arbowet gevolgd worden. De volgorde staat hieronder beschreven. Er wordt eerst naar de bron gekeken, daarna wordt pas de volgende stap uit de strategie bekeken. In praktijk is de oplossing voor een werkplaats vaak een combinatie van diverse stappen.

  1. Lasrook verminderen of vermijden
  2. Lasrook afzuigen bij de bron
  3. Mens en bron scheiden door het lassen te automatiseren en bijv. een afzuigkap met lamellen te plaatsen
  4. Algemene ventilatie en filtratie gecombineerd met persoonlijke beschermingsmiddelen

 

1. Lasrook reduceren

De eerste stap die u moet nemen om in uw werkomgeving schone lucht te creëren, is ervoor te zorgen dat voor uw toepassing het best mogelijke lasproces wordt gebruikt.De eerste stap die u moet nemen om in uw werkomgeving schone lucht te creëren, is ervoor te zorgen dat voor uw toepassing het best mogelijke lasproces wordt gebruikt. U zou kunnen overwegen andere lasmethoden te gebruiken als dat mogelijk is. Behalve het lasproces moet ook het materiaal schoon zijn, bijvoorbeeld door olie, coatings en roest, etc. te verwijderen.

Veel van onze klanten hebben om kwaliteitsredenen deze eerste stap al gemaakt. Het verdient aanbeveling om ten aanzien van het lasproces contact op te nemen met de leverancier van uw lasmachines.

Deze eerste stap is helaas vaak niet genoeg om voor een schone werkomgeving te zorgen; er moeten extra maatregelen worden genomen.

 

2. Bronafzuiging

The second step is 'at source extraction', removing the welding fumes at the source.

Alleen met bronafzuiging is de lasser beschermd en wordt voorkomen dat zich in de werkplaats lasrook ophoopt. Bronafzuigingsmethoden moeten bij voorkeur worden geïntegreerd in de werkplek zoals een werkbank met onder- en achterafzuiging; deze tafel is een combinatie van werkbank en rookafzuiger. Andere methoden zijn afzuigarmen die gemakkelijk dicht in de buurt van de bron kunnen worden geplaatst of laspistolen met geïntegreerde rookafzuiging.

Plymovent heeft een complete set bedieningselementen en accessoires om uw systeem aan te passen aan uw wensen. Bij het ontwerp wordt rekening gehouden met parameters als gebruiksgemak, flexibiliteit, energieverbruik en geluidsniveau.

 

3. Lasgebied isoleren

De afzuigkap voor lasrookafzuiging vangt alle rook effectief af en verwijdert die uit het werkgebied.Wanneer afzuiging dicht in de buurt van de bron niet mogelijk is, dan is de beste volgende methode om de bron af te scheiden van de rest van de werkplaats. De bron kan, indien mogelijk, zelfs worden afgescheiden van de lasser, door het lasproces te mechaniseren of door gebruik te maken van lasrobots. In die gevallen gaat de voorkeur uit naar afzuigkappen met laslamellen die het lasproces omsluiten. Werknemers in de buurt van de afzuigkap worden beschermd; diegenen die binnen een afzuigkap werken, hebben meer persoonlijke bescherming nodig.

 

4. Algemene filtratie

Verwijder lasrook effectief uit de hal met het Push-Pull systeem van Plymovent.

Soms is een totaaloplossing niet mogelijk met bronafzuiging en afzuigkappen. In die gevallen gaat de voorkeur uit naar luchtreiniging en ventilatie in combinatie met persoonlijke bescherming. Met deze benadering worden opgehoopte dampen in de werkplaats afgevangen en gefilterd.

 

Voordelen van lasrookafzuiging

  • Een schonere fabriek: Als lasrook effectief wordt afgevangen, kan worden voorkomen dat vervuilde lucht zich door het pand verspreid. Machines, gereedschap, producten, kantoren en kantines blijven schoner omdat er geen stof en rook meer neerdaalt.
  • Minder ziekteverzuim: Het is zeer aannemelijk dat lasrookafzuiging zorgt voor minder ziekteverzuim bij uw werknemers. Ook kan het andere gezondheidsklachten bij medewerkers, zoals beroepsastma en geïrriteerde ogen, verminderen.

 

De strategie in de praktijk

Onze referenties geven u een aantal praktische voorbeelden van bedrijven waar wij de lasrook effectief hebben teruggebracht met behulp van bovenstaande strategie.

 

Ook uw binnenluchtkwaliteit verbeteren? Ons advies is gratis!

Neem contact op en ervaar hoe wij u kunnen helpen om de binnenluchtkwaliteit te verbeteren.

Deze website gebruikt cookies om uw gedrag te volgen en uw ervaring op de site te verbeteren.

U kunt opgeslagen cookies altijd verwijderen door naar de geavanceerde instellingen van uw browser te gaan.

*Privacy Statement