Ademhalingstoestellen met luchttoevoer bieden de beste all-round bescherming

23 juli 2018 Lassers moeten worden beschermd tegen gevaarlijke lasrook. Lassers kunnen worden beschermd door systemen die bij de bron afzuigen en door systemen met ruimtelijke filtratie en ventilatie, afhankelijk van de lasomgeving of hoe en wat wordt gelast. Zij kunnen ook worden beschermd door beschermende ademhalingsapparatuur (RPE), zoals lashelmen met toevoer van frisse lucht. Ademhalingstoestellen met luchttoevoer staan erom bekend dat deze de beste all-round bescherming voor de lassers zelf bieden.

Maar waarop moet u letten wanneer u een ademhalingstoestel moet kiezen dat voor uw omstandigheden het meest geschikt is? In deze blog kijken wij naar een aantal belangrijke aspecten die in overweging moeten worden genomen.

Officieel goedgekeurd

Zorg er bovenal voor dat ademhalingstoestellen officieel zijn goedgekeurd door relevante instanties en dat deze toestellen voldoen aan specifieke normen. Alle ademhalingstoestellen voelen tot op zekere hoogte niet comfortabel aan, vooral voor gebruikers die deze voor het eerst gebruiken. Het comfort kan in hoge mate worden verhoogd door het juiste type te kiezen. U wilt mogelijk een leverancier raadplegen voordat u uw definitieve keuze maakt.

Grootste probleem

Bepaal welke gassen en rook het grootste probleem vormen voor het werk dat u moet doen. Raadpleeg fabrikanten of leveranciers van beschermende apparatuur voor advies over het meest geschikte ademhalingstoestel.

Medische aandoeningen

Houd rekening met bestaande medische aandoeningen die kunnen verslechteren als u een ademhalingstoestel gebruikt. Werknemers die beschermende ademhalingsapparatuur gebruiken, moeten een medische keuring ondergaan om er zeker van te zijn dat zij medisch gezien fit genoeg zijn om deze apparatuur te gebruiken.

Juiste filtratie

Het door u gekozen ademhalingstoestel moet u beschermen tegen het ademhalingsgevaar. Luchtzuiverende maskers beschermen u tegen lage niveaus van metaaldampen, lasgassen en organische dampen, maar alleen als de juiste filterpatroon wordt gebruikt. Neem contact op met de leverancier van het ademhalingstoestel om u te helpen de juiste patroon te kiezen.

Patronen vervangen

Als u een luchtzuiverend masker gebruikt om uzelf te beschermen tegen metalen zoals chroom en cadmium, kan het nodig zijn om de patronen met wegwerpfilters regelmatig te vervangen. De maskerleverancier kan u informatie geven over hoe vaak patronen moeten worden vervangen.

Maak het passend

Zodra u het type ademhalingstoestel hebt gekozen dat u op de juiste wijze beschermt tegen het ademhalingsgevaar, kies dan het specifieke model dat voldoet aan andere behoeften. Het is bijvoorbeeld buitengewoon belangrijk dat het toestel goed past. Als u een ademhalingstoestel gebruikt dat slecht past, kunnen gevaarlijke materialen weglekken naar de lucht die u inademt. Controleer of het ademhalingstoestel een goede afdichting heeft. Kan het ademhalingstoestel gemakkelijk worden afgesteld? Zijn er verschillende groottes verkrijgbaar? Past het toestel op gezichten die een verschillende vorm hebben? Houd altijd rekening met gezichtshaar en vooral baarden.

Duidelijk en onbelemmerd zicht

Controleer of het ademhalingstoestel naar boven, naar beneden en zijwaarts een duidelijk en onbelemmerd zicht biedt. Passen brillen of veiligheidsbrillen wanneer het ademhalingstoestel wordt gedragen? Ontstaat er condens op het gezichtsscherm? Past het ademhalingstoestel, indien nodig, onder een harde hoofdbedekking? Past het onder de lashelm? Sommige lashelmen zijn uitgerust met ingebouwde ademhalingsapparatuur.

Vrijheid van beweging en spraak

Staat het ademhalingstoestel genoeg bewegingsvrijheid en verbale communicatie toe wanneer dat nodig is? Is het ademhalingstoestel lawaaiig, zoals bij sommige toestellen het geval is? Kunt u nog voldoende horen?

Is het ademhalingstoestel uitgerust met een spraakmembraan of een manier om elektronisch te communiceren? Kunnen anderen begrijpen wat u zegt wanneer u communiceert via deze apparaten? Tot hoe ver kunt u worden gehoord? De antwoorden op deze vragen kunnen belangrijk zijn in situaties wanneer u in een krappe ruimte en uit de buurt van anderen werkt.

En de werkplaats?

Een lashelm met versluchtfilter beschermt alleen de lasser. Houd rekening met anderen mensen in de werkplaats. Beschermt u hen? Of is het beter om te kijken naar effectieve bronafzuiging of ruimtelijke filtratie?

Terug

Deze website gebruikt cookies om uw gedrag te volgen en uw ervaring op de site te verbeteren.

U kunt opgeslagen cookies altijd verwijderen door naar de geavanceerde instellingen van uw browser te gaan.

*Privacy Statement