Gebruik van flexibele afzuigarmen

06 mei 2019 Bronafzuiging beschermt werknemers in de metaalindustrie en voorkomt opeenhoping van lasrook, olienevel of slijpstof op de werkplek. Het gebruik van flexibele afzuigarmen is een goede methode om gevaarlijke rook en stof te verwijderen als wordt gewerkt met kleine of middelgrote voorwerpen. Deze armen kunnen dicht in de buurt van het werkgebied worden geplaatst om toxische rook, stofdeeltjes en resten van gesmolten metaal bij de bron te verwijderen. Afvangen van rook en stof bij de bron voorkomt ook dat vervuiling zich in het pand verspreidt, waardoor niet alleen machines en gereedschappen maar ook producten en kantoren schoner blijven.

 Afzuigarmen zijn leverbaar in diverse groottes en kunnen worden gemonteerd op muren, rails of worden gebruikt op verlengarmen om ervoor te zorgen dat deze in veel situaties dicht in de buurt van het werkgebied worden geplaatst. De mogelijkheden van deze systemen zijn vrijwel eindeloos.

Juist gebruik van een flexibele afzuigarm kan de effectiviteit hiervan maken of breken. De armen moeten dicht bij het werkgebied en boven de bron van de vervuilende stoffen worden geplaatst om rook en stof in de afvangkap te trekken. Indien de werknemer van positie moet veranderen, dan is het van groot belang dat de afzuigarm ook wordt verplaatst.

Wanneer werkposities vaak veranderen, dan kan het op het eerste gezicht oncomfortabel lijken om de afzuigapparatuur te verplaatsen. Beweging en verplaatsing verlopen echter soepel en gemakkelijk aangezien flexibele afzuigarmen zijn uitgerust met ondersteuningsmechanismen en met hendels gemakkelijk verplaatsbaar zijn.

Tips voor gebruik van afzuigarmen

Essentieel voor een optimaal resultaat is dat alle werknemers vertrouwd zijn met een aantal goede werkmethoden:

  • De kap van de flexibele afzuigarm direct boven het werkgebied plaatsen
  • De kap zo dicht mogelijk bij het werkgebied plaatsen
  • De afzuigarm telkens verplaatsen wanneer u van positie verandert
  • Ervoor zorgen dat u zich niet tussen de afzuigkap en de bron van stof en rook bevindt
  • Controleren of de kap zichtbaar zoveel mogelijk gevaarlijke rook en stof afvangt

Andere belangrijke punten:

Zich bewust zijn van gevaren is evenzeer belangrijk

De meeste werknemers in de metaalverwerkende industrie zijn zich bewust van de onmiddellijke risico’s van letsel door lasogen of brandwonden, maar gezondheidsgevaren van lasrook en metaalstof op de lange termijn worden soms over het hoofd gezien. Het is daarom zeer belangrijk ervoor te zorgen dat lassers en andere werknemers die in nabijheid werken, overtuigd zijn van de noodzaak om afzuig- en beschermingsapparatuur te gebruiken. De effectiviteit van afzuigarmen zal in hoge mate toenemen wanneer werknemers er niet alleen van doordrongen zijn hoe belangrijk deze systemen zijn maar ook hoe gemakkelijk afzuigarmen kunnen worden gebruikt. Een veilige werkomgeving leidt er ook toe dat absentie van werknemers als gevolg van ziekte afneemt. Werknemers voelen zich beter en presteren beter bij werkomstandigheden die veiliger en gezonder zijn.

Zie de volgende film op YouTube voor het juiste gebruik van flexibele afzuigarm.

Terug

Deze website gebruikt cookies om uw gedrag te volgen en uw ervaring op de site te verbeteren.

U kunt opgeslagen cookies altijd verwijderen door naar de geavanceerde instellingen van uw browser te gaan.

*Privacy Statement